de fireta loc adj

Definició

De qualitat inferior, de poc valor, poc refinat.

Li va regalar un braçalet de fireta.

Tenim una democràcia de fireta!

Etimologia

La fireta és el ‘conjunt d’estris de cuina petits per a jugar a cuinar’ i és un diminutiu de fira, del llatí fērĭa, ‘dia festiu’. Més mots de la mateixa família són firaire, firar i firandant.

Usos

  • No ens vam enamorar a primera vista, però l’atracció i la sintonia van ser pràcticament immediates. La Laura tenia una mirada profunda però turbulenta, que contrastava amb els moviments ràpids de les seves mans. M’agradava que no cregués convenient decorar-ne els dits amb anells aparatosos i de fireta, com sí que feien la majoria de les seves amigues, i també la seva manera d’expressar-se, amb frases curtes, segures i contundents.

    Jordi Nopca, La teva ombra (Barcelona: Proa, 2019)
  • Sentien caure la pluja i parlaven de si el mal temps faria espantar els pocs turistes que encara s’aferraven a seguir anant al llac, quan de sobte van sentir crits a fora. Algú demanava ajuda: s’havia trencat el dic. Tots els veïns van sortir, però mentre taponaven un forat, se’n feia un altre uns quants peus més enllà. Van estar hores intentant recompondre aquella escullera de fireta que tant els havia costat fer. I tots s’hi van entregar en cos i ànima perquè sabien que allò era l’únic que els separava del desastre.

    Laia Fàbregas, No escriuré la teva història (Barcelona: Empúries, 2021)

Tema de la setmana

Ara que ja sabem què és la fireta, podem entendre millor què vol dir de fireta. Amb aquesta locució encetem una sèrie d’expressions compostes d’un nom precedit de la preposició de.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

firetade gust