colla f

Definició

1  Nombre de persones aplegades deliberadament per a un fi.

Una colla de carregadors. Una colla de segadors. Una colla de lladres. Anar a colles. El cap de colla.

2  Conjunt, col·lecció.

He comprat una colla de llibres d’art. Els caçadors amb una colla de gossos.

Etimologia

De collar, accepció sorgida de l’acció de lligar un animal pel coll, fermar-lo, del llatí collum, ‘coll’.

Usos

 • Jordi Vendrell: Quan llegeixes novel·les, et mires el final abans de començar-les?
  Pere Calders: Mai, mai! Al Simenon li van preguntar una vegada si quan ell començava a escriure una novel·la ja en sabia el final, i va dir: «No, no el sé, perquè si no, ja no tindria gens d’interès a escriure-la!»
  Jordi Vendrell: Això et passa a tu?
  Pere Calders: Jo el final una mica sí que el sé; una mica. Però encara et condiciona una colla de coses perquè el final pugui ser diferent del que tu havies pensat.

  Pere Calders entrevistat per la Mercantil Radiofònica el 10 d’abril del 1985, dins El lloro, el moro, el mico i el senyor de Puerto Rico (Barcelona: Empúries, 1987), pàg. 124
 • Ben mirat, no entenem pràcticament res. Davant d’aquest panorama, potser és hora d’acostumar-se a no entendre. No pas per cultivar la indiferència. Renunciant a la voluntat de comprensió, hi ha una colla de fets que es poden contemplar amb apassionament. La passió d’interpretar és perfectament substituïble per la passió de mirar, i si convé d’admirar. D’altra banda, l’esforç de voler trobar una explicació, a més de ser sovint inútil, pot tenir l’inconvenient d’inclinar-nos a simplificar massa les causes dels fets.

  Josep M. Espinàs, «Incomprensió», dins Inventari de jubilacions (Barcelona: La Campana, 1992), pàg. 204

Tema de la setmana

Divendres vèiem que una fadrinalla és una ‘colla de fadrins’; sabíem què és un fadrí perquè aquest mot ja havia rodat feia temps, però i la colla? La colla roda avui per encetar una setmana dedicada a conjunts.

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “colla”

 1. Amand Picó i Morant — Xixona (adscrita 'oficialment' a l'Alacantí)

  Al meu poble, quan la càrrega i descàrrega de mercaderies dels camions era manual, hi havia una colla de persones que es dedicaven específicament a aquesta faena i que al poble eren coneguts per L’ENCOLLA. Hui en dia, amb la mecanització, eixe ofici ha desaparegut i la paraula no s’utilitza en cap altra circumstància.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

fadrinallaamàs