amàs m

Definició

Conjunt de coses amassades; sovint l’expressió un amàs de s’usa en el sentit de ‘molts, en gran nombre’.

Un amàs de diners. Van trobar amassos de provisions en moltes cases.

Etimologia

D’amassar, de massa, del llatí massa, mateix significat.

Usos

 •    —Com te dius?
     —Anna Farràs Castellnou.
     Ho vaig escriure a l’ordinador. I també la seva adreça. Avinguda Vázquez Montalbán. Això era vora el riu, al barrí del Castell, que es podia veure perfectament des del gran finestral del despatx. Un amàs de xalets supermoderns, tot vidre, línies corbes i terrasses amb barbacoa i piscina blavíssima, envoltats per jardins frondosos i protegits amb murs altíssims, al mig dels quals destacava la mola fosca, sinistra i ruïnosa, mig castell medieval mig masia, que havia estat refugi d’un multimilionari misantrop.

  Andreu Martín, Em diuen Tres Catorze (Barcelona: Cruïlla, 1997)
 • Provaré d’evocar un Nadal a bord del Florida, vaixell mercant francès de divuit mil tones, que Déu l’hagi perdonat. Fa més de vint anys vaig saber que ja no navegava; ara com ara deu ésser un amàs indestriable de ferros vells en algun cementiri o un embalum informe i ple de crostes sepultat al fons del mar.

  Joan Oliver, «Nadal de 1939», dins El Nadal que no vam tornar a casa. 1939, el primer Nadal d’exili (Barcelona: Acontravent, 2009), pàg. 139

Tema de la setmana

Conjunts

Temes i etiquetes

Un comentari a “amàs”

 1. Pere Saumell — Barcelona

  Ara que @rodamots parla de “amàs” se m’ha acudit que l’expressió “una mà de”, amb el significat de “15 f. [LC] Gran nombre. Una mà de recomanacions. Una mà de bufetades.” (DIEC, i ve del DFabra) podria ser una deformació popular (antiga) de “amàs”: “un amàs de” > “una mà de”

  Perquè en una mà no hi caben “un gran nombre” de coses, em sembla. He mirat un parell de diccionaris del s. XIX (Esteve-Belvitges i Labèrnia) i no hi ha aquesta accepció de “mà” ‘gran nombre’.

  El que és ben clar és que avui s’utilitza força “una mà de” ‘un gran nombre’ i s’utilitza molt poc,* des de fa un segle “un amàs de” ‘un bon nombre’.
  *Molt poc: 21 ocurrències al CTILC, de només 6 autors diferents

  via Twitter https://twitter.com/vigilantfar/status/1491014992711553026

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

collasenyoralla