clípol m

Definició

A Andorra, autobús.

El clípol de dos quarts de nou arribarà amb retard.

 No té cotxe, sempre va amb clípol.

Etimologia

Acrònim format amb els cognoms Climent i Pol, empresa de transports andorrana.

Usos

 • La llista de propostes, però, era més llarga. Així, van quedar descartades del DIEC: guit (‘persona o animal poc fiable’), aixarnola (‘espurna’), càbio (‘cabiró’), clípol (‘autobús’), desempanar (‘reparar d’una pana’), trasteria (‘entremaliadura’), llot (‘antiga aportació monetària dels comuns al Consell General’), paniquesa (‘mostela’) i buner (‘gaiter’). Personalment, jo apostaria fortament per incorporar clípol. És un mot molt comú entre els andorrans i els residents amb força antiguitat. De fet, és d’ús molt freqüent als mitjans de comunicació. Potser un dels motius que va generar reticències a l’IEC va ser que té l’origen en la marca d’una desapareguda empresa de transports, Climent i Pol. Però aquest motiu per descartar-la no em val, tenint en compte que s’han acceptat formes com vamba (‘sabata esportiva’) o biquini (‘entrepà de pernil dolç i formatge’). També em sorprèn que no s’acceptés buner, quan buna sí que està acceptada! Cada any, a Ordino, s’hi fa la Trobada de buners i probablement tots els infants d’Andorra saben la llegenda del Buner d’Ordino.

  Agustí Mas Montroig, «Andorra: quan la independència no ho és tot (almenys per la llengua)», dins Canvi d’agulles. Per un català més ric, àgil i senzill (Barcelona: RBA La Magrana, 2015), pàg. 146

Tema de la setmana

Mots trets de Canvi d’agulles. Per un català més ric, àgil i senzill, a cura d’Enric Gomà

Andorrans, com pronuncieu aquest mot, pla o agut? Clipol o clípol?

Enllaços

Temes i etiquetes

6 comentaris a “clípol”

 1. Jordi Rovira Sánchez — Santa Coloma de Gramenet

  Amb el clípol andorrà m’heu fet pensar en la TUSA colomenca i badalonina.

  La Tusa (Transportes Urbanos, Sociedad Anónima) és un nom viu entre els colomencs i els badalonins per anomenar l’autobús que fa el trajecte entre Badalona i Santa Coloma, el que sí que ha canviat és el color (abans eren blaves, ara grogues) i el nom de l’empresa: Tusgsal. Però la gent encara en diu “tussa” (amb essa sorda).

  Respon
  • Jordi Comas — Vilanova i la Geltrú

   Jo vaig néixer i viure a Sta Coloma fins als 18. A part de la Tusa a casa meva anomenaven el “chausson” els busos que anaven a Montgat i Badalona com la línia SM, que era la marca dels propis busos, que en canvi a BCN eren majoritàriament Pegaso. El que no recordo es si era la mateixa companyia Transports de Barcelona.

   Respon
 2. Josep M. Ribaudí — Igualada

  Aquest passar marques a genèric és molt freqüent. A Igualada anar en autobús és anar amb Hispano (de la companyia d’autobusos de línia Hispano Igualadina).

  Respon
 3. Jordi Comas — Vilanova i la Geltrú

  Trobo estrany que el motiu de les reticències de l’ IEC sigui que clípol prové d’una marca en desús si és utilitzat com a genèric encara que sigui en un àmbit geogràfic concret. Seria molt menys lògic acceptar com a paraula una marca existent com podria ser Sarfa, Renfe o Ryan per parlar de bus, tren o avió que no són les úniques opcions existents.
  Això dels genèrics és curiós, per exemple a Alemanya si voleu cel·lo o un clínex (no sé si correcte però tohom ho diu) heu de demanar tesa o un tempo, que també són marques.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

de bracetportar virosta