carnera f

Definició

Armari de cuina fet amb una estructura de llistons de fusta folrada de tela metàl·lica fina, proveït de porta frontal, usat per a tenir-hi queviures frescos i protegir-los, penjat o situat en un lloc fresc i sec.

També: carner. Un carner també és una gerra per a guardar la carn salada.

Etimologia

Del llatí carnarius, ‘referent a la carn’.

Usos

  • No hi havia aleshores, o no era de costum tan estès com ara, el frigorífic, però les mestresses de casa disposaven de la carnera, que era un artefacte fet amb quatre llistonets, més aviat prims, fins, i amb una tela metàl·lica espessa, de forma i manera que ni tan sols pogués entrar-hi ni un mosquit. Aquest atifell penjava nit i dia als aires del corral i assegurava que la carn, comprada la tarda o el dia anterior, s’hi mantinguera en bon estat. La carn, l’embotit, la xocolata, tots aquells productes susceptibles de fer-se malbé en veure’s privats d’una fresca, d’una temperatura que els asseguràs el bon estat.

    Vicent Andrés Estellés, Animal de records (memòries) (Alzira: Bromera, 2013)
  • Quan l’hivern venia, no els quedava res. Un any de neu, de vent i de fred, les criatures ploraven, el celler era buit, el carner sense carn, l’estable sense vaques, el cortal sense ovelles, el cortí sense porc, la bóta sense vi, el calaix sense pa.

    Jordi-Pere Cerdà, Contalles de Cerdanya (1961)

Tema de la setmana

Objectes en perill d’extinció… o ja extingits del tot

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

retvietnamita