vietnamita f

Definició

Multicopista manual molt senzilla que imprimia full a full, molt utilitzada durant els anys seixanta i setanta a l’Espanya franquista per confeccionar propaganda clandestina.

Abans de la reunió ens van repartir un butlletí del partit multicopiat amb una vietnamita. 

Etimologia

El malnom que va rebre aquesta multicopista té a veure amb el context en què es feia servir. Sembla que el Viet Cong va utilitzar màquines semblants amb finalitats propagandístiques durant la guerra del Vietnam (1955-1975), que va marcar tota una generació.

Usos

  • Tot i que pugui semblar estrany venint d’una persona fermament agnòstica com jo, he de reconèixer que em vaig convertir al nacionalisme gràcies a un capellà, el nostre instructor als boy scouts. Un dia ens va reunir a un grup d’escoltes —els que ell considerava els més polititzats— i ens va donar un llibre fotocopiat amb la vietnamita: era el llibre de mossèn Josep Armengou Justificació de Catalunya, escrit l’any 1955.
       El sol fet que, sent tan jove, em donessin un llibre clandestí em va impactar molt. Ens l’havíem de llegir per torns i anar-nos-el passant de l’un a l’altre perquè només n’hi havia un exemplar.

    Miquel SellarèsConstruint un Estat nou. Memòries polítiques (Barcelona: Angle, 2014), pàg. 21
  • Eren aquests joves nacionalistes, enquadrats en el Partit Socialista Valencià, els que imprimien revistes clandestines amb precàries vietnamites —a ciclostil si algun capellà progressista els ho facilitava—, els mateixos que la diada del 9 d’Octubre de 1965 ompliren els murs de la ciutat amb un «Parlem valencià» escrit apressadament amb lletres regalimoses de quitrà. Era la primera pintada massiva des de la guerra civil.

    Josep Pla, Joan Fuster (València: Edicions del País Valencià, 1997), pàg. 356

Tema de la setmana

Mots que designen objectes en perill d’extinció… o ja desapareguts

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

carneraconferència