Definició
Multicopista manual molt senzilla que imprimia full a full, molt utilitzada durant els anys seixanta i setanta a l’Espanya franquista per confeccionar propaganda clandestina.
Abans de la reunió ens van repartir un butlletà del partit multicopiat amb una vietnamita.Â
Etimologia
El malnom que va rebre aquesta multicopista té a veure amb el context en què es feia servir. Sembla que el Viet Cong va utilitzar mà quines semblants amb finalitats propagandÃstiques durant la guerra del Vietnam (1955-1975), que va marcar tota una generació.
Usos
Tot i que pugui semblar estrany venint d’una persona fermament agnòstica com jo, he de reconèixer que em vaig convertir al nacionalisme grà cies a un capellà , el nostre instructor als boy scouts. Un dia ens va reunir a un grup d’escoltes —els que ell considerava els més polititzats— i ens va donar un llibre fotocopiat amb la vietnamita: era el llibre de mossèn Josep Armengou Justificació de Catalunya, escrit l’any 1955.
Miquel Sellarès, Construint un Estat nou. Memòries polÃtiques (Barcelona: Angle, 2014), pà g. 21
   El sol fet que, sent tan jove, em donessin un llibre clandestà em va impactar molt. Ens l’havÃem de llegir per torns i anar-nos-el passant de l’un a l’altre perquè només n’hi havia un exemplar.Eren aquests joves nacionalistes, enquadrats en el Partit Socialista Valencià , els que imprimien revistes clandestines amb precà ries vietnamites —a ciclostil si algun capellà progressista els ho facilitava—, els mateixos que la diada del 9 d’Octubre de 1965 ompliren els murs de la ciutat amb un «Parlem valencià » escrit apressadament amb lletres regalimoses de quitrà . Era la primera pintada massiva des de la guerra civil.
Josep Pla, Joan Fuster (València: Edicions del PaÃs Valencià , 1997), pà g. 356
Tema de la setmana
Mots que designen objectes en perill d’extinció… o ja desapareguts