calvari m

Definició

1  Camí que segueixen les persones que fan la devoció del Via Crucis, en què hi ha estacions o capelletes de tant en tant, commemoratives dels passos de la pujada de Jesucrist al Calvari.

2  Situació dolorosa, seguit de penes, d’afliccions, etc.

Tota la seva vida és un calvari. Quin calvari li han fet passar!

Etimologia

Del llatí calvarium, pròpiament ‘lloc ple de calaveres’. El Calvari era un turó als afores de Jerusalem on Jesucrist va ser crucificat, segons els evangelis. El nom Gòlgota designa el mateix indret en arameu.

Usos

  • El petit Jaume m’hauria omplert totes les hores si n’hagués sabut prou, però la seva mare me’n separava amb aquell delit de criar que sent la mare pel primer fill. La Lluïsa i jo no havíem congeniat i, encara que procurava fer les coses al seu gust, no ho encertava mai. Jo penso que passava un calvari cada vegada que havia de marxar a visitar-se i havia de lliurar-me el menut perquè me’n fes càrrec. Jo la comprenia, però no gosava dir-li res perquè la veia molt nerviosa i malagradosa. Com si els altres tinguéssim la culpa que ella no es trobés bé.

    Maria Barbal, Pedra de tartera (Barcelona: Laia, 1985)
  • En aquest món, la qüestió és tenir feina i, si no se’n té, fer-la, inventar-la, emprendre-la. Tota la resta són disposicions per a viure malament, per a convertir la vida en un calvari.

    Josep Pla, Notes del capvesprol (Barcelona: Destino, 1979), pàg. 172

Tema de la setmana

Mots i expressions dels Evangelis

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

multiplicació dels pans i els peixoscorona d’espines