clavari -ària m i f

Definició

1  Persona que té a càrrec seu les claus d’un lloc de confiança, sobretot d’una corporació, especialment de la caixa on es guarden els diners comunals.

2  Membre de la junta encarregada de regir una confraria i d’organitzar la festa del sant patró.

Etimologia

Possiblement d’un llatí tardà clavarius, mateix significat, o possible catalanització d’un mossàrab clavair.

Usos

  • Hi ha també tres clavaris, la funció principal dels quals és aportar tot allò necessari per al pelegrinatge, bé de les captes que es fan al llarg de l’any, bé de propis quan les captes no hi arriben. El càrrec és anual i voluntari. A cal clavari major és on es fan tots els preparatius necessaris amb la supervisió del dipositari. Pel camí són els clavaris els qui serveixen els esmorzars i els berenars sobre estovalles blanques, i a les hores de dinar i de sopar aprovisionen els cuiners i serveixen els pelegrins i, en acabat, les càrregues.

    Àlvar Monferrer, Els pelegrins de les Useres (València: Consell Valencià de Cultura, 1995), pàg. 41

Tema de la setmana

El darrer divendres d’abril comença un singular pelegrinatge entre la població de les Useres (l’Alcalatén) i l’ermita de Sant Joan de Penyagolosa, per tornar l’endemà a les Useres. Mentre els pelegrins es preparen per al trajecte, veurem alguns mots extrets d’un llibre d’Àlvar Monferrer que justament descriu i comenta aquest pelegrinatge.

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

partir peresvorà -ana