corona d’espines

Definició

Terme que se sol usar com a metàfora de qualsevol cosa o situació que provoca turment o sofriment. Literalment, corona de branques espinoses entrelligades posada per burla a Jesucrist la nit de la passió perquè deien que s’havia anomenat rei dels jueus (vegeu el mot inri).

Ha acceptat aquesta corona d’espines per tal de no separar-se del fill; però serà molt dolorós per a ella de viure al poble.

Era la seva corona d’espines no haver aconseguit guanyar aquella cursa.

Usos

 • Sento l’olor de la meva perdició, i la meva perdició em farà plorar com un noi, com ploren, de vegades, els enamorats nois de catorze anys que duen la seva pubertat com una corona d’espines, com porten alguns homes la seva intel·ligència.

  Blai Bonet, El mar (Barcelona: Club Editor, 2017 [1958])
 • Viure patint i morir patint!… Segons es veu, Senyor!, esta és la meua corona d’espines, no?… Les filles, criades; l’home, que no em fea massa cas… Tot, cert!, però figurava que vivia… I ara què?… Ara, ningú em demana cap consell ni em consulta res —ni tan sols per no quedar malament, que crec que no és voler tocar el cel amb la mà, veritat que no?—… Ara, tot ho fan sense tindre en compte la meua opinió…

  Encarna Sant-Celoni i Verger, Al cor, la quimereta (València: Tabarca, 2002)

Tema de la setmana

Al·lusions a passatges dels Evangelis

Temes i etiquetes

Un comentari a “corona d’espines”

 1. Maria Antònia — Gironella

  M’ha agradat molt llegir-ho perquè, tal com he escrit sóc de Gironella, Berguedà, i recordo entranyablement com, durant la meva infantesa, la utilització de paraules figuratives durant les converses, per part de la gent més gran, ajudaven d’una manera inconscient a adquirir un vocabulari ric. Moltes gràcies per escriure-ho i compartir-ho.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

calvarieccehomo