eccehomo m

Definició

1  Representació de Jesucrist coronat d’espines com, segons l’Evangeli, el presentà Pilat al poble.

2  Persona molt nafrada o copejada, d’aspecte deplorable.

Quan va sortir de la baralla semblava un eccehomo.

També: ecce homo

Origen de l’expressió

Heus ací l’home. Paraules de Pilat en presentar a la turba Jesús en estat lamentable a causa dels maltractaments que havia patit de mans dels soldats (Joan 19,5). L’impacte d’aquesta imatge, difosa pel cristianisme entre la devoció popular, ha fet que l’expressió ecce homo, soldats els dos mots en un, hagi esdevingut sinònim de persona nafrada en frases com semblar un eccehomo.

Josep M. Escolà i Tuset, Diccionari de llatinismes i expressions clàssiques (1997)

Usos

 • Pel matí havia rebut l’alta, i havia eixit, recolzant-se en una crossa, de Sanatori. Esquelètic, demacrat, fet un eccehomo. Viu. Havia decidit emprar només una crossa; havia fet proves al llarg del passadís i havia perdut la por. En pocs dies, de la immobilitat al llit havia passat a la cadira de rodes, de la cadira de rodes als caminadors, dels caminadors a les dues crosses, de les dues crosses a només una.

  Manuel Baixauli, La cinquena planta (Barcelona: Proa, 2014), pàg. 7
 • El títol [del llibre de Nietzsche] significa «Aquí teniu l’home», les paraules que Ponç Pilat adreça als jueus quan els presenta Jesús assotat i coronat d’espines. «Ecce homo» ha estat també una perífrasi popular per referir-se a algú que ha rebut una pallissa, o que ha sofert un accident, o senzillament que presenta un aspecte deplorable. En un dels millors contes d’Espriu, «Tereseta-que-baixava-les-escales», una àvia es refereix a un antic pretendent, ara envellit i encorbat, amb aquest comentari: «Sembla un axioma».

  Vicenç Pagès Jordà, Memòria vintage (Barcelona: Empúries, 2020)

Tema de la setmana

Paraules i expressions que ens han vingut dels evangelis

Enllaços

Temes i etiquetes

3 comentaris a “eccehomo”

 1. Joan Gasull — Palamós

  He sentit a gent gran utilitzar el terme “axioma” en lloc d’ecce homo. Per exemple, “camina dret com un axioma”. Em va sorprendre l’ús del terme axioma per una persona pràcticament analfabeta fins que vaig comprendre que era una deformació d’ecce homo.

  Respon
 2. Esteve Grau

  Això que explicaré no supera ni de lluny l’AXIOMA de l’ECCE HOMO, però s’hi acosta força.

  Vaig conèixer un senyor que d’una finestra que tancava hermèticament en deia una “finestra ARITMÈTICA”. Bon home i gran persona.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

corona d’espinesallisada