braçalet m

Definició

Objecte d’ornament en forma d’anell que es porta a l’extrem inferior de l’avantbraç envoltant-lo.

Duia un braçalet d’or.

Etimologia

De braçal, de braç, del llatí brachium, mateix significat. Més mots de la mateixa família són bracejar, abraçar, braça i braçat.

Usos

 • Abans de marxar em regales un braçalet de fils de colors d’aquests que fas tu mateix i que a mi tant m’agraden. Mentre me’l lligues al canell esquerre m’adono que en tens un d’igual al teu canell. I així vaig acumulant braçalets de fils cada cop que ingresso. Aquests instants els recordo com els moments de complicitat més grans que hi ha hagut en la meva vida. Cap anell, cap petó ni cap mirada es pot equiparar a la sensació dels teus dits llargs, prims i àgils lligant els fils de cada un dels braçalets al meu canell esquerre, el que millor guarda, casualment, el pols o timó de la vida.

  Anna Altisén, Quan vaig deixar de ser natura lleugera (Barcelona: Empúries, 2013)
 • Resulta que, de cop, una nena va veure que una altra lluïa un braçalet d’or que li va semblar que era el seu. «Ei! D’on l’has tret?», li va preguntar a la que el portava, i ella va respondre: «És un regal que m’ha fet la Karina perquè ella en té tres, de braçalets». Es veu que la Karina havia estat convidada a casa de la nena que havia perdut el braçalet. Quina casualitat!

  Rosa Maria Pascual, On vas, Irina? (Maçanet de la Selva: Gregal, 2014)

Tema de la setmana

Mots compostos amb parts del cos

Temes i etiquetes

Un comentari a “braçalet”

 1. Núria Martí — Caldes de Montbui

  braçalet és ben bonic i, tot i això, sembla un mot condemnat a desaparèixer, substituït, naturalment per polsera. No sé per què el castellà ha renunciat a brazalete, que coincideix amb el francès bracelet, l’anglès, l’italià…
  Jo reivindico braçalet

  És divertit (i trist) de fer proves amb el Google Translate i mirar què passa entre català i castellà amb braçalet, polsera – brazalete, pulsera, i després comprovar-ho amb les altres llengües d’aquest rodal.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

eixugamàcamatort -a