braçat m

Definició

Quantitat de llenya, de canyes, d’herba, etc., que cap dins els braços.

Havia baixat al jardí a pujar un braçat de flors.

Un braçat de sarments.

Etimologia

De braç, del llatí brachium, mateix significat, amb el sufix -at, del llatí -atus, que significa, entre altres coses, ‘contingut o capacitat de’ (ex.: grapat, manat, braçat).

Usos

  • Em vaig posar a caminar i de seguida em vaig adonar que la nena em seguia. Caminava darrere meu amb el cistell de les bledes que li mig arrossegava per terra. El sol venia d’esquena i l’ombra de la nena, al costat de la meva, era petita; com la que feia la meva germana Laieta quan jo duia braçats de clavells davant de la casa per anar-los lligant de dotze en dotze. ¿Ets d’aquest poble? Sí. ¿T’has perdut?

    Mercè Rodoreda, Quanta, quanta guerra… (Barcelona: Club Editor, 1980)
  • Solia arribar a la biblioteca de l’Ateneu amb puntualitat a les onze de la nit. S’asseia en un racó extrem i solitari i demanava un cafè. El bibliotecari li portava, amb això, un braçat de llibres. De vegades en el mateix moment d’arribar, els fullejava nerviosament.

    Josep Pla, «Xavier de Viura, poeta i nigromàntic», dins Retrats de passaport (Barcelona: Destino, 1970), pàg. 99

Tema de la setmana

Mots i expressions amb ‘braç’

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

a plec de braçtorcebraç