a plec de braç loc adv

Definició

Recolzat o penjat del braç; a la part del braç oposada al colze.

Portar un cistell, una criatura, a plec de braç.

Etimologia de plec

De plegar, del llatí plicare, mateix significat, derivat de plectĕre, plexum, ‘entrellaçar’.

Usos

 • El meu pare era molt seriós, i per tant se’m fa costa amunt de pensar que em tragués de casa a plec de braç. Però sí que em va traure al carrer a passejar. I així em vaig començar de familiaritzar amb els voltants del meu poble, cosa que li agraesc moltíssim.
     Arribava a casa amb el saquet de pa al muscle. I mentre es canviava la brusa deia a la meua mare:
     —Canvia el xiquet, avia’l, que avui ens n’anem a tal lloc.
     La meua mare em bolcava, em posava bolquers nets, i, més lluent que una patena, el pare m’agafava en braços o se’m carregava al muscle, com fos, i em treia, sempre seriós, sempre tan bo, a passejar per l’horta o per la més que modesta muntanya que hi ha al meu poble.

  Vicent Andrés Estellés, Animal de records (memòries) (Alzira: Bromera, 2013), pàg. 142
 • Acabava d’agafar a plec de braç l’abric —no ja l’abric de barreja anglesa, folgat i passat de moda, sinó un de fosc, amb folra de gruixut i llustrós setí negre i a l’aire de l’últim figurí— quan la mestressa, trucant discretament a la porta amb els nusets dels dits, li advertí que hi havia un senyor que demanava per ell.

  Víctor Català (Caterina Albert), Un film (3.000 metres) (Barcelona: Club Editor, 2015 [1926])

Tema de la setmana

Si la salut l’hagués acompanyat, avui Vicent Andrés Estellés hauria fet 93 anys. Estirant més el braç que la màniga, aquesta setmana veurem alguns mots i expressions relacionades amb els braços.

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

culejarbraçat