braç de gitano

Definició

Pastís de forma allargada, fet amb fulls de pa de pessic, farcit de crema, nata, trufa, etc., enrotllat i empolvorat amb sucre de llustre, xocolata o crema cremada.

Cada diumenge al migdia mengen un braç de gitano per postres.

Etimologia de gitano

Del llatí aegyptanus, ‘egipcià’, pel fet de creure’s que els gitanos provenien d’Egipte; en anglès Gipsy o Gypsy té el mateix origen (de gipcyan, variant d’Egyptian).

Usos

 • En el camí de tornada al pis, es van aturar en una pastisseria grandiosa que els venia de pas i el senyor Colomer demanà a l’avi Genís que triés les postres que volgués, a ells els agradava tot, la crema i la nata i la xocolata i el cabell d’àngel i la pasta fullada, qualsevol mena de rebosteria. Va triar un braç de gitano de crema cremada i l’advocat el va pagar sense que ell en sabés el preu exacte, perquè els números verdosos i brillants que sortien de cop i canviaven quan volien a la màquina enregistradora li feien sempre pampallugues als ulls, no entenia per què no podien ser més clars.

  Antoni Pladevall, Terres de lloguer (Barcelona: Columna, 2006)
 • No hi cap motiu especial perquè sempre vagi al mateix lloc. Podria anar variant, cada dia de la setmana a un de diferent, per exemple; però així no li cal pensar. Avorrit? No, còmode. Aquesta tendència a caure en la rutina li deu vindre de família, perquè son pare, quan arriba a casa cada diumenge amb un braç de gitano de crema, sempre fa la mateixa broma: «Però a mi m’agrada més el de gitana, eh».

  Jesús M. Tibau, El vertigen del trapezista (Valls:Cossetània, 2008)

Tema de la setmana

Locucions nominals amb ‘de’

Enllaços

Temes i etiquetes

2 comentaris a “braç de gitano”

 1. Toni Prunés — BCN

  Perquè per fora es daurat i per dins es negre (molta fanfàrria per a amagar la ronya). És boníssim, i a la meva difunta pastisseria (La Lyonesa de Terrassa) els feien que els cantaven els àngels.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

ull de pollcul de got