cul de got

Definició

Pedra preciosa falsa; tros de vidre de color que imita una pedra fina.

T’han estafat ben bé: això és un cul de got i no pas un brillant!

Unes ulleres de cul de got es refereixen a ulleres que tenen uns vidres molt gruixuts. També s’usa ometent ulleres.

Quan era petit portava ulleres de cul de got, per això estava tan lleig a les fotografies.

Abans el meu pare duia culs de got.

Usos

  • Al costat de totes les paraules mortes i sàvies que s’ha empescat la ciència per a anomenar idees abstractes i productes artificials, les paraules vives que s’ha empescat el poble per anomenar les plantes i les bèsties, els vents i les boires, i els accidents de la terra i del mar, tenen una lluïssor tan especial que, comparant-les amb les paraules sàvies, fan l’efecte d’un brillant de debò al costat d’un cul de got.

    Josep M. de Sagarra, «La lliçó del mar i la muntanya» (La Publicitat, 1 d’octubre del 1922), reproduït a L’ànima de les coses (Barcelona: Quaderns Crema, 2001)
  • Entre l’esvalot de crits i riallades, la classe semblava un orgue de gats. En ple merder, es va obrir la porta i va aparèixer la directora, darrere les seues ulleres de cul de got. No calgué pas que ens digués re per fer-nos callar. Va avançar directe cap a la pissarra on era la senyoreta, i es van xiuxiuejar en veu baixa unes poques paraules. La senyoreta va passar la mirada pels pupitres fins que va trobar els meus ulls:
       —Sisplau, Bet. Vols sortir un moment amb la senyora directora?

    Pep Coll, Què farem, què direm? (Barcelona: Cruïlla, 1989)

Tema de la setmana

Locucions nominals

Temes i etiquetes

Un comentari a “cul de got”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

braç de gitanocul-de-sac