botana f

Definició

Forat que fa a la roba una guspira de foc.

Etimologia

De badana, ‘pell de be o d’ovella, molt flexible i suau’, de l’àrab vulgar batâna, àrab bitâna, derivata de batn, ‘ventre’, ‘part interior d’una cosa’, per la referència al ventre de les ovelles, de què es fabricaven articles de pell.

Usos

  • Tenim diferents opcions per a referir-nos a un forat o una superfície buida: orifici, perforació, obertura, trau… Però com es diu quan d’una foguera balladora s’escapa una espurna i vola fins al faldó d’un vestit o al camal del pantaló? Per a aquest fenomen, a la gran ciutat, no tenen cap etiqueta específica.
       Ara bé, un tros de mapa més avall resulta que hi ha fins a tres maneres d’anomenar aquesta marca rodona i socarrada que queda a la roba després d’aquest incident fortuït: botana, boligana, fusada / fuada.

    Teresa Tort, 100 paraules ebrenques (Valls: Cossetània, 2019)

Tema de la setmana

100 paraules ebrenques

Enllaços

4 comentaris a “botana”

  1. Daniel Herrera — Castelló, Plana Alta

    El terme ˝botana˝ també s’usa a la comarca de l’Alt Palància (zona de parla castellana), d’on és la meua família, per a referir-se a la fruita verda o poc madura, especialment les figues: “Esta higa está botana”.

    Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

raïlbasquet