blau de riure

Definició

En sentit figurat, rebentar-se de riure, riure molt (o per les butxaques, que diuen els mallorquins). És una expressió valenciana de les comarques meridionals que s’usa en expressions com ara fer-se blau de riure, estar blau de riure, etc.

Amb el que li contaven els amics, estava blau de riure.

A Alcoi s’usa la variant blau de bulla. El mot blau s’usa com a intensificador en expressions com ara estar blau de fam (‘tenir moltíssima fam’), blau de son, blau de fred, etc., segons recull Eugeni S. Reig a Valencià en perill d’extinció.

Etimologia de blau

Del germànic blau (alemany antic blâo), mateix significat. D’aquesta arrel provenen l’alemany blau, l’anglès blue, l’italià blu i el francès bleu.

Usos

  • El príncep, a primeries, no en féu massa cas; però, a poc a poc, s’interessà per la gràcia i l’espontaneïtat popular, per l’humor heroic que malgastava la pobresa, i, darrerament, en moltes ocasions, es feia blau de riure. I en uns dies, tant i tant es va encuriosir de veure de prop el braç més humil de la seua gent, i tant i tant es divertí de sentir-los, que es trobà milloradíssim.

    Enric Valor, «L’amor de les tres taronges», dins Rondalles valencianes 6 (Picanya: Edicions del Bullent, 1999)

Tema de la setmana

Expressions acolorides

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

passar la nit en blancde pinyol vermell