bagassa f

Definició

Prostituta.

Se’l veia empaitar bagasses de baix preu pels carrerons ombrívols.

Etimologia

D’un vell mot, comú amb la llengua d’oc i el francès antic baiasse, que en l’origen significà ‘noia, minyona’, si bé sempre amb matís més o menys depreciatiu, i aviat tendí a fixar-se en el sentit de ‘prostituta’; es parteix d’una base bacassa (o bagassa), d’origen incert però en tot cas pre-romà.

Usos

  • Manel dia i diu que les dones que s’empolvoren el nas no són sinó unes bagasses, i sempre m’ha tocat mesurar-ne molt bé el punt perquè no notara que m’havia maquillat; però, amb el pas i el pes dels anys —pareix que la persona a tot s’acostuma—, ha deixat de fer-me’n cap comentari: ni per dir-me que m’he pintat massa, ni per dir-me que estic ullerosa perquè he anat amb presses i no he tingut temps ni de saludar l’espill.

    Encarna Sant-Celoni i Verger, Al cor, la quimereta (València: Tabarca, 2002), pàg. 74
  • A la biblioteca em van passar un àlbum de fotografies de senyoretes de reputació més que dubtosa. De segur que eren bagasses. Un àlbum de fotografies ben obscenes. Em van dir: «Fixa’t, mira la bellesa. Tu que en saps tant de fotografia, de segur que mai no has fet unes postals com aquestes». La mirada d’aquestes senyoretes no tenia vida. Eren cegues quan miraven l’objectiu.

    Josep Ballester, El col·leccionista de fades (Alzira: Bromera, 2008), pàg. 114

Tema de la setmana

Enllaços

L'escreix

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

marfantamaturranga