ausades adv

Definició

Certament, en veritat (valencià).

Ausades que ets pesat! Deixa’m en pau.

Ausades que enguany collirem les figues a cabassos.

També: a osades, a gosades, a gusades

«També s’utilitzen, amb el mateix significat que a osades [o ausades], les expressions a osades mare i a osades vida: ¡A osades mare, que tens poc trellat!; —¿Has vist quin fred que fa enguany? —¡A osades vida! Expressions que també s’empren com a exclamacions, amb el sentit de: ¡i tant que sí!, ¡ja ho crec!, ¡Déu n’hi do!» (Eugeni S. Reig, El valencià de sempre).

Etimologia

Contracció de a osades, de l’arcaic osar, ‘gosar’, del llatí vulgar ausare, freqüentatiu d’audere, mateix significat.

Usos

  • Enfront del carrer de l’Estació vaig agarrar l’autobús que va a Benimaclet, em vaig presentar al seu pis i, d’allí, m’enviaren a la Universitat… En vore’m allí de sorpresa, es va posar més roja que una tomaca i, buscant a on amagar-se —o a on amagar-me a mi, que ausades que, després, m’ha tocat sentir-li dir «No es pot figurar, mamà, com em va posar en evidència aquell dia!»—, em va dedicar un «Es pot saber què està fent ací!» tan avergonyit que em va deixar amb un pam de boca oberta… Veges si vaig quedar escalivada del viatget que mai més li he tornat a fer cap visita si no l’he poguda avisar amb temps…

    Encarna Sant-Celoni i Verger, Al cor, la quimereta (València: Tabarca, 2002)
  • En el nostre món els científics han de córrer tota l’estona per a mantenir-se al mateix lloc. I ausades que Darwin va córrer! Però gràcies a homes com ell, o com Galileu, la cursa ara no és tan dura, i la confiança en el triomf de la saviesa humana continua esperonant el nostre afany de saber.

    Martí Domínguez, «L’orquídia i la papallona de Darwin» (El Temps, 22 de gener del 2008)

Tema de la setmana

Aquesta setmana, els subscriptors proposeu els mots que enviem. El d’avui és un suggeriment d’Emili Martínez, de València. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “ausades”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

lligallopotxó