Definició
1  Comunitat ramadera de municipis d’una comarca, amb la funció de recollir, custodiar i lliurar als propietaris els caps de bestiar sense amo, perduts o esgarriats.
2  Carrerada; camà ramader, que segueix el bestiar quan puja a muntanya o en baixa.
Anem seguint el lligallo que passa per l’Hostalet.
Els camins ramaders de menor entitat i que fan de connectors entre diferents lligallos s’anomenen ramals.
Aquest mot s’usa sobretot a l’Ã rea de Tortosa i els Ports.
Etimologia
Derivat de lliga, lligar, del llatà ligare, mateix significat, amb la -o conservada a causa del seu origen mossà rab.
Usos
La utilització ancestral del Delta per a l’ús ramader va donar lloc a la creació del lligallo, que alguns autors entenen com una organització tradicional vinculada a una certa comunitat, que comprèn una sèrie d’institucions referents a allò que era competència de la ramaderia, és a dir: la construcció dels camins ramaders, els lligallos, la dotació d’accessos fà cils als abeuradors per al bestiar, l’extinció de llops i animals danyosos i les feines de recollida i devolució dels ramats que s’extravien, que van rebre el nom de caps de bestiar sense amo.
Joan Castellano Masdeu, Activitats d’oci i esports d’aventura al Delta de l’Ebre (Valls: Cossetà nia, 2000), pà g. 12Una lectura rigorosa de tots els documents coneguts sobre concessió o constitució de lligallos als diferents llocs mostra clarament que la seua única funció és la de regular què s’ha de fer amb els animals extraviats arbitrant un sistema perquè els propietaris puguen recuperar-los (i evitar de pas una apropiació individual desordenada dels animals dels quals no aparegue l’amo, garantint una destinació «pública» dels caps trobats).
Carles A. Rabassa i Vaquer, «Puntualitzacions sobre la institució ramadera del lligallo. El lligallo de Culla» (Millars. Espai i història, vol. 15, 1992)
Tema de la setmana
Suggeriments dels subscriptors. El mot d’avui ens el van proposar Marta Montesó Gilabert, de Lligallo del Gà nguil (gà nguil també va rodar fa temps a CD1M) (Camarles, Baix Ebre), i Ramon Torrents, de Barcelona.Â