lligallo m

Definició

1  Comunitat ramadera de municipis d’una comarca, amb la funció de recollir, custodiar i lliurar als propietaris els caps de bestiar sense amo, perduts o esgarriats.

2  Carrerada; camí ramader, que segueix el bestiar quan puja a muntanya o en baixa.

Anem seguint el lligallo que passa per l’Hostalet.

Els camins ramaders de menor entitat i que fan de connectors entre diferents lligallos s’anomenen ramals.

Aquest mot s’usa sobretot a l’àrea de Tortosa i els Ports.

Etimologia

Derivat de lliga, lligar, del llatí ligare, mateix significat, amb la -o conservada a causa del seu origen mossàrab.

Usos

  • La utilització ancestral del Delta per a l’ús ramader va donar lloc a la creació del lligallo, que alguns autors entenen com una organització tradicional vinculada a una certa comunitat, que comprèn una sèrie d’institucions referents a allò que era competència de la ramaderia, és a dir: la construcció dels camins ramaders, els lligallos, la dotació d’accessos fàcils als abeuradors per al bestiar, l’extinció de llops i animals danyosos i les feines de recollida i devolució dels ramats que s’extravien, que van rebre el nom de caps de bestiar sense amo.

    Joan Castellano Masdeu, Activitats d’oci i esports d’aventura al Delta de l’Ebre (Valls: Cossetània, 2000), pàg. 12
  • Una lectura rigorosa de tots els documents coneguts sobre concessió o constitució de lligallos als diferents llocs mostra clarament que la seua única funció és la de regular què s’ha de fer amb els animals extraviats arbitrant un sistema perquè els propietaris puguen recuperar-los (i evitar de pas una apropiació individual desordenada dels animals dels quals no aparegue l’amo, garantint una destinació «pública» dels caps trobats).

    Carles A. Rabassa i Vaquer, «Puntualitzacions sobre la institució ramadera del lligallo. El lligallo de Culla» (Millars. Espai i història, vol. 15, 1992)

Tema de la setmana

Suggeriments dels subscriptors. El mot d’avui ens el van proposar Marta Montesó Gilabert, de Lligallo del Gànguil (gànguil també va rodar fa temps a CD1M) (Camarles, Baix Ebre), i Ramon Torrents, de Barcelona. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

bruscaausades