àlbum m

Definició

1  Llibre en blanc destinat a escriure-hi poesies, màximes, música, o a col·leccionar-hi signatures, dibuixos, fotografies, etc.

A la tauleta de nit tenia un àlbum de cromos amb els personatges de Bola de Drac.

2  Col·lecció d’il·lustracions, dibuixos o gravats a mà o impresos, generalment relligada, de format gran.

Volien publicar un àlbum de dibuixos de Tàpies.

3  Disc musical de llarga durada.

L’últim àlbum que han tret inclou un parell de cançons d’Ovidi Montllor.

Etimologia

Del llatí album, ‘blanc; tauler blanc’. Més mots de la mateixa família són àlber, albaïna, albat i Albió.

Usos

  • Album és una paraula llatina que significa blanc. Té molta lògica que els conjunts de fulls que serveixen per enganxar-hi textos, imatges o coses es diguin àlbums, perquè les planes en blanc estan esperant que hi posem allò que vulguem.
       Però el principi de la història no és lúdic ni té a veure amb el col·leccionisme o els records personals. Els romans anomenaven així unes làpides o pissarres blanques on s’hi apuntaven, per donar-los a conèixer, els edictes del pretor —la persona que administrava la justícia—, les normes, els nomenaments i altres temes d’interès públic.

    Xavier Duran, Les històries que les paraules amaguen (Barcelona: Mina, 2007), pàg. 9
  • Els dos calaixos eren plens de retalls de diaris, cartes, postals i fotografies que encara havia de classificar. Amb allò anava elaborant una mena d’enciclopèdia del pare. No es tractava d’un àlbum de fotografies familiar com els que s’agrupaven enfilats a la llibreria. Aquest havia de ser un llibre especial, un recull dedicat exclusivament a ell. Era una afecció amb la qual gaudia d’allò més, com quan col·leccionava cromos de petita.

    Amàlia Lafuente, Codi genètic (Barcelona: Proa, 2010), pàg. 32

Tema de la setmana

Mots amb colors

L’escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

desnerit -idagriso