àlber m

Definició

Arbre de fulla caduca de la família de les salicàcies (Populus alba), força alt (fins a 30 metres), d’escorça llisa i blanca, amb bandes transversals fosques, i de fulles verdes per sobre i blanques i peludes per sota.

Els àlbers viuen a les terres baixes situades prop dels rius i als boscos no gaire alts.

Etimologia

Del llatí tardà albarus, rar en llatí, derivat d’albus, ‘blanc’, amb sufix no llatí.

Usos

  • Es va girar d’esquena al riu, de cara als arbres que formaven un curt passeig, àlbers de branques nues, i considerà ja amb més tranquil·litat la maleta lligada al portaequipatges de la bicicleta d’Amadeu Cleofent, allí mateix, dreta contra el tronc, però era com una cosa excessiva, damunt la màquina d’aparença tan fràgil.

    Joan F. Mira, Viatge al final del fred (Alzira: Bromera, 1998 [1983]), pàg. 109
  • Quan obro la finestra hi ha boira: l’argent de l’àlber és més delicat, més metàl·lic, entre la grisor. Després la boira comença a argentar-se i surt un sol alegre. Davant les serres de Sau hi ha una barrera de núvols lletosos; fa un aire fred, com a l’ hivern.

    Marià Manent, Montseny. Zodíac d’un paisatge (1948)

Tema de la setmana

Aprofitant el xiprer amb què la setmana passada cloíem la tongada de mots entorn del tema de la mort, aquests dies veurem uns quants noms d’arbres, amb enllaços a imatges perquè puguem veure la fila que fan. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

xiprersàndal