acomiadar v

Definició

1  Donar comiat (a algú); prendre comiat.

Una colla d’amics el va acomiadar a l’aeroport.

La professora s’acomiadà fins passat festes.

2  Rescindir un contracte de treball (a algú).

Malgrat els beneficis aconseguits, Telefònica vol acomiadar més de 8.000 treballadors.

Etimologia

De comiat, del llatí commeatus, ‘acció d’anar i venir’, derivat de commeare, ‘anar i venir’, i aquest de meare, ‘anar, passar’, d’on provenen altres mots com ara permeable i tràmit.

Usos

  • Els telèfons mòbils han afegit nous riscos a l’acte de comunicar-se amb interlocutors invisibles. Per exemple, la traductora Katinka Rosés explica que, quan ensenyava alemany, una nit es va adonar que l’endemà tenia hora al dentista i no podria fer una classe particular. Com que era tard, va enviar un SMS a l’alumna —una noia jove— i va rebre com a resposta: «No són hores de trucar. Queda vostè acomiadada». Es va disgustar tant que ni tan sols va contestar. Una setmana més tard, l’alumna la va trucar per preguntar-li tímidament per què ja no venia a fer-li classes. Després de parlar, la traductora va entendre que havia enviat l’SMS a un número equivocat, i per tant havia estat acomiadada per un desconegut.

    Francesc Miralles, «Trucades insòlites» (Avui, 31 de juliol del 2007)
  • Li dic que, abans de suïcidar-se, torni a Barcelona per acomiadar-se de mi. Respon que abans morta que tornar a Barcelona. Li dic que morta no es podrà acomiadar de mi. Respon que, si vull, pot ser el meu fantasma. Li dic que una mica fantasma sí que és.

    Llucia Ramis, Coses que et passen a Barcelona quan tens trenta anys (Barcelona: Columna, 2008)

Tema de la setmana

Mots miscel·lanis per acomiadar-nos: recordeu que fins al 5 de setembre no tornarem a enviar mots. Bones vacances! 

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

estar deno dir ni pruna