aclarir v

Definició

Esbandir.

Cal aclarir la roba i després l’estendrem.

També: esclarir

Esclarir en el sentit d’‘aclarir’ no apareix al DIEC, però sí al DCVB, que diu: «Esclarir els plats: rentar-los amb aigua clara». I una de les accepcions d’aclarir d’aquest darrer diccionari fa: «Passar d’aigua la roba rentada, per llevar-li el sabó o el lleixiu (Mall., Men., Morella)», de manera que per a definir aquest mot empra l’equivalent mallorquí passar, que veurem un altre dia.

Etimologia

De clar, del llatí clarus, mateix significat. Més mots de la mateixa família són aclariment, clarejar, claror, aclaridor, clariana i declarar.

Usos

 •    —Vés, vés! —empenta—. Mira: jo també me’n vaig ara… —aprofita el moviment del germà, veient que el rellotge penjat a la paret marca dos quarts de quatre, i fent pressió, per guanyar impuls, a l’extrem de la taula amb totes dues mans, s’aixeca de l’escon.
     —Ja te’n vas? —es gira la Quimeta, que ja ha començat a aclarir la vaixella.
     —Sí, sí, me’n vaig!
     —Doncs fes el favor de posar-te un altre jersei al damunt, si no vols passar fred… Només faltaria que agafessis una galipàndria!

  Antoni Pladevall, La papallona negra (Barcelona: Columna, 2009)
 • La distància entre la caseta i el safareig era d’un metre i mig, si fa no fa, un espai suficient perquè la mare o la iaia Dolors hi cabessin de sobres per rentar i esclarir la roba sense patir estretors innecessàries. Anàvem saltant molt enjogassats en totes dues direccions, respectant un cert ordre entre nosaltres, i només ens calia tenir present que el safareig quedava molt més alt i que, doncs, havíem de fer un bot més ambiciós per enfilar-nos adequadament al damunt.

  Antoni Pladevall, El dia que vaig fer vuit anys (Barcelona: Columna, 2014)

Tema de la setmana

Maneres de dir ‘esbandir’ ça i lla

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

esbandirrabejar [2]