jersei m

Definició

Peça de vestir exterior, de gènere de punt, tancada i generalment amb mànigues, que cobreix el tronc.

Ara als vespres fresqueja: millor que us endugueu un jersei.

Etimologia

Del francès i anglès jersey, pròpiament nom de l’illa anglesa del mateix nom, al canal de la Mànega, en què ja al segle XVII es preparava la llana que serveix per fer aquest teixit.

Usos

  • Quan estava somiant que era petit i encara no sabia caminar i que veia un tren aturat, molt llarg i voltat de boira… em van agafar la mà. Era una mà amiga. Una mà al mig d’un riu amb la vora guarnida de joncs i de canyes. Aquella mà era l’Eva tota sencera; havia vist una persona estirada, potser ferida, i havia anat a ajudar-la. Duia una granota de miliciana, botes, un jersei descolorit i gorra. Els ulls violeta em miraven com si miressin el món, tot el que de bo té el món, i aquest pensament em va fer pujar una onada de vergonya a les galtes. Em va dir que, mirant-me, se li havia quedat el cor tranquil.

    Mercè Rodoreda, Quanta, quanta guerra… (Barcelona: Club Editor, 1980)
  • Al passadís, un home bevia cervesa d’un pot de llauna. Al compartiment veí, una parella s’estrenyia les mans i es besava als llavis, com ocells. Al terra del passadís, sobre una maleta grossa, antiga, una noia amanyagava el cap d’un noi, que reia i li estirava el jersei.

    Quim Monzó, «Ferrocarril», dins Vuitanta-sis contes (Barcelona: Quaderns Crema, 1999)

Tema de la setmana

Abrigalls manllevats

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

capotgavany