a tentipotenti loc adv

Definició

Fins a no poder més; en gran abundància o intensitat.

Va menjar a tentipotenti i després va fer una mala digestió.

Etimologia

Alteració popular del llatí cunctipotenti, ‘al qui té tot el poder’, datiu de cunctipotents, ’totpoderós’, per influx de tots (equivalent de cuncti) i tants.

Usos

 • El Camioner, després de menjar a tentipotenti, de beure més vi que ningú, després de tres copes de xampany, acaba de demanar un whisky doble. No creieu que aquest home deu tenir un païdor blindat?

  Ramon Solsona, Figures de calidoscopi (Barcelona: Quaderns Crema, 1989), pàg. 99
 • I el rei Baltasar, que ja era assedegat de mena, i usualment bevia a tentipotenti, tant més que el vi dels seus cellers, procedent, segons sembla, de les àuries vinyes de Sinera, era de primeríssima qualitat, i se’l feia servir, d’altra banda, per unes cellereres que induïen a les libacions abundoses, en aquella ocasió, estimulat molt probablement per la caterva espessa de tants cortesans i cortesanes, va beure encara més que de costum: copa que li servia la gran cellerera, copa que buidava encontinent, i això que li’n servien l’una darrere l’altra: tant s’hauria pogut dir que no tenia mai la copa plena a les mans com que no la hi tenia mai buida.

  Albert Jané, El llibre de Daniel (Barcelona: Llengua Nacional, 2006), pàg. 97

Tema de la setmana

Mots que expressen la idea de desmesura

Temes i etiquetes

2 comentaris a “a tentipotenti”

 1. Joan BOSCH — Elna (Rosselló)

  L’expressió d’avui m’ha fet recordar l’expressió rossellonesa equivalent: tantimanera (que també es diu ‘en tantimanera’ o ‘en tanta manera’).

  Respon
 2. juanchich — Reynés, 66400

  El avis i els pares a Illa de Tet deien “EN TANTA MANERA” per significar que la o les persones havien traspassat un llindar per les seves converses o les seus fets

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

en demesiade mala manera