Definició
Nom donat a diversos bolets comestibles de la família de les russulàcies, tots ells pertanyents al gènere Lactarius. Els més coneguts són el Lactarius sanguifluus (rovelló) i el Lactarius deliciosus (pinetell). Es fan a les pinedes.
Els esclata-sangs són molt bons de menjar, fregits, guisats o bé rostits a la brasa o a la planxa.
Esclata-sang es diu sobretot al sud del País Valencià, a Mallorca i a Menorca; en altres bandes la denominació més comuna és rovelló. Vegeu en aquest mapa com en diuen a les diverses comarques.
Usos
Jo que soc també grec i voldria trescar
Ponç Pons, «Argonauta», dins El salobre (Barcelona: Proa, 1997)
com un faune les illes fulgents de l’Egeu
cant els llocs seculars que vaig veure d’al·lot
i dic Cala’n Porter Macaret Alcaufar
Trebalúger Son Bou S’Arenal d’en Castell
Cant i escric amb amor el nom de boscos purs
on jugàvem feliços a guerra els amics
i on anava amb ma mare a cercar esclata-sangs
S’Alzinar d’en Salord S’Artigueta Llucatx
La Cucanya Ses Rambes Biniatzau AlcotxPer què no ens vam separar?
Maria Escalas, Estimada Mirta (Barcelona: Amsterdam, 2021)
No entrava dins el meu esquema mental, no concebia aquella possibilitat. L’empresa era del teu avi. Jo havia crescut a l’ombra d’aquella família, com els esclata-sangs necessiten els pins. Podria haver-ho deixat tot, gosar tirar endavant?
No vaig gosar fer-ho.
Tema de la setmana
Mots i expressions amb ‘sang’