brunzit m

Definició

1  So produït per un cos que es desplaça per l’aire a una gran velocitat.

Sentien el brunzit de les bales que els disparaven. El brunzit de les abelles.

2  Per analogia, qualsevol soroll de molt baixa freqüència.

Sota la línia d’alta tensió que travessa la serra se sent un brunzit continu.

També: brunzidera, brunziment

Etimologia

De brunzir, d’origen onomatopeic.

Usos

  • Sentir el brunzit de mil insectes, el xiu-xiu del passerell i el xisclar de les orenetes! Res, però, no ens complau tant com la vista de l’aigua. L’aigua enmig del desert! No hi ha tresor, no hi ha plaer, no hi ha objecte al món que pugui igualar-la en valor. Mai no he percebut música tan harmoniosa com el xip-xap dels meus peus descalços, passejant-se amunt i avall pel torrent.

    Bonaventura Ubach, El Sinaí. Viatge per l’Aràbia pètria cercant les petjades d’Israel (Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2011 [1955]), pàg. 94
  • Quan la brunzidera del despertador no aconseguia fer-lo saltar del llit i s’hi quedava una estona ronsejant, a l’hora de treure’m al carrer no parava de mirar-se el rellotge. Encara jo no havia alçat la pota un parell de vegades, que ja es neguitejava. «Duc, anem! Faig tard, Duc!». I així, després de tant esperar, em quedava com si hagués arribat a misses dites. Per això aviat vaig aprendre a despertar-lo.

    Maria Barbal, «Duc», dins Cada dia penso en tu (Barcelona: Columna, 2011)

Tema de la setmana

Mots per a designar sons i sorolls

Temes i etiquetes

Un comentari a “brunzit”

  1. C.Rocher. — La Safor.

    En el diccionari de la Vall d’Albaida hi ha registrat el mot brunyir. Aquest mot l’empràvem per a descriure el soroll que feia la pilota jugada per Francesc Cabanes i Pastor, “El Genovés”, quan tallava corda en el joc a l’alt de la pilota valenciana.

    Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

ressòespinguet