xip-xap interj i m

Definició

Expressió que evoca la remor del xipolleig d’una massa líquida.

Els nens, a la banyera, no paraven de fer xip-xap.

També: xipixap, xip-xop

Etimologia

D’origen onomatopeic.

Usos

  • Res, que s’han de rentar les dents amb la llum d’una espelma. L’Al no s’hi veu gaire, i es posa tanta pasta que el raspall sembla un gelat de nata.
       —Al, altre cop has deixat la dutxa mal tancada! —diu la Geni, que sent un soroll aquàtic i moll, un so plujós i rítmic de gotetes que canten xip-xap, xip-xap.

    Mercè Ubach, Plou a bots i barrals (Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2017), amb dibuixos de Maria Palet

Tema de la setmana

La Mercè Ubach, escriptora i traductora, ens presenta un nou gènere literari infantil: el conte lingüístic. Contes esbojarrats, plens d’expressions vives, rimes, modismes i jocs de paraules. Aquesta setmana veurem uns quants fragments dels tres que ha publicat fins ara en la col·lecció «Genial!»: Quatre ulls sense ulleres, Plou a bots i barrals i Com tres i dos fan cinc (Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2017, amb dibuixos de Maria Palet).

Enllaços

L’escreix

Temes i etiquetes

Un comentari a “xip-xap”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

rufletser un zero a l’esquerra