Definició
1 Part del cos on hi ha els ronyons.
Em fa mal la ronyonada.
2 Teixit que envolta els ronyons.
3 Gran quantitat de diners.
En el nou estadi hi han deixat una ronyonada.
També: renyonada
Etimologia
De ronyó, de renyó amb canvi de e en o per assimilació, del llatí vulgar renio -onis, derivat del llatí ren, renis, mateix significat.
Usos
Ronyonada, zona del cos a la part baixa de l’esquena on se situen els ronyons: «Vaig passar-me tot el dia aixecant mobles i ara em fa molt mal la ronyonada». Mal de ronyons, mal a la ronyonada, sinònim de patir de lumbago. Una ronyonada es diu també d’una gran suma de diners: «Entre clíniques i operacions hi van deixar una ronyonada». D’una cosa molt cara, es diu que costa un ronyó o un ull de la cara; costar el bec i les ungles (una picossada, un dineral). Tenir el ronyó cobert, es diu de qui té molts diners.
Toni Beltran, Ensenya’m la llengua (Maçanet de la Selva: Gregal, 2018), pàg. 90Després de mirar-me-la per tots costats, vaig demanar a la mare que m’ajudés a posar la faixa. Ho havia vist fer tantes vegades a la Rut, havia envejat tant aquell moment! Li vaig donar un extrem de la faixa a la mare i em vaig apartar d’ella estirant-ne l’altre extrem, vaig aguantar el meu extrem a la panxa i vaig començar a giravoltar per embolicar-me tota la ronyonada, mentre li cridava a la mare que estirés fort, més fort, que si no, no es posava bé.
Laia Fàbregas, Dies de cel groc (Badalona: Ara Llibres, 2013)
Tema de la setmana
Mots i passatges trets d’Ensenya’m la llengua. Vocabulari i llenguatge popular al voltant de la salut, els remeis i les malalties, de Toni Beltran (Maçanet de la Selva: Gregal, 2018).
Fent servir un vocabulari més ordinari he sentit qui diu: “Això val un colló”. Fins i tot algú diu: “M’ha costat un ou i part de l’altre”.
Vocabulari ordinari… i d’ús exclusivament masculí.
La ronyonada del bestiar és el ronyonal.
Quan eri mainatge, la padrina m’enviava a cal xarcuter de la cantonada a querre costelles de porc del ronyonal.
A voltes la cosa val un ull de la cara.