Definició
Olivera silvestre, amb les branques punxoses i les fulles i els fruits més petits que els de l’olivera comuna, pròpia de les màquies mediterrànies de terres càlides (Olea europaea var. sylvestris).
El fruit de l’ullastre, l’olivó, és una drupa verda que en madurar es torna negra. No és comestible ni serveix per a extreure’n oli.
També: olivera borda, revell, bordís
Etimologia
Del llatí oleastrum, variant d’oleaster, mateix significat.
Usos
Antany hi havia la creença que l’ullastre era un arbre que allunyava els dimonis; i amb garlandes d’ullastre coronaven els atletes vencedors que competien en els jocs d’Olímpia o olimpíades quan l’oracle de Delfos ho va ordenar, substituint els brancatges de pomer que fins aleshores s’atorgava com a premi per la victòria.
Joan Pellicer, Costumari botànic 2 (Picanya: Edicions del Bullent, 2000), pàg. 103«L’ullastre és una varietat d’arbre molt d’aquí. És un arbre mig arbust, que pot ser molt polit, tot i que, si no en tens cura, acaba tornant mesquí.» Ara anem amb cotxe i en Ponç em mostra el país, i assenyala aquí i allà, abans no ens aturem davant la porta d’entrada al seu paradís terrenal i particular. Una ràpida immersió en el bell català de Menorca ens permetrà aclarir que polit, per als d’aquesta illa, és la manera que tenim nosaltres de dir bonic; i que mesquí és dolent.
Jordi Llavina entrevista Ponç Pons: «Sóc fet de la matèria de què és feta aquesta illa», dins Cròniques rurals (Barcelona: Barcino, 2011), pàg. 45
Tema de la setmana
Diu la dita que els arbres no ens deixen veure el bosc… però de vegades també passa que el bosc no ens deixa veure els arbres que el componen. Aquests dies veurem alguns noms d’arbres, que sovint van bé per no haver de recórrer sempre al genèric arbre.
D’on ve el nom del poble ULLESTRET : de ullastre o de ull?
Sembla clar i comú en la toponímia estudiada i fixada que tant UllAstret com UllAstrell són derivats d’ULLASTRE, i que la forma amb “e” no té gaire fonament.
De quin “ull estret parlaríem” si la grafia fos la que proposa en Tixador?
Això recorda altres etimologies extravagants de topònims, com la d’Alella, que en l’escut del municipi presenta una ala petita, o el de Manacor, que té una mà i un cor. Coses purament imaginatives, i més que en trobaríem sense esforç-
Parlant de l’ullastre, parent bord de l’olivera, crec que són conegudes les virtuts i propietats de les fulles d’olivera, especialment les que combaten la hipertensió. Aquí n’hi ha una explicació:
http://www.botanical-online.com/medicinalsoliveracatala.htm
I parlant de topònims, la teoria segons la qual l´antiga Oleastrum era a l´actual Cambrils ha perdut adeptes als darrers anys, però que consti en acta 😉
https://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_poblacions_ib%C3%A8riques_de_Catalunya#Oleastrum
http://www.enciclopedia.cat/EC-GEC-0013827.xml
Hola bones. Cercava informació sobre l’ullastre i m’ha agradat trobar aquesta pàgina. Però vull fer un petit incís, que per jo és una errada.
L’olivó de l’ullastre ningú diu que no sigui bò per menjar. De fet, hi ha gent que encara aprofita aquest fruit. Inclús s’ha rallat de fer-ne oli….
Dieu: “El fruit de l’ullastre, l’olivó, és una drupa verda que en madurar es torna negra. No és comestible ni serveix per a extreure’n oli.”
Crec que això és una errada. Nosaltres en fem conserves i ens les mengem.