ullastre m

Definició

ullastre2Olivera silvestre, amb les branques punxoses i les fulles i els fruits més petits que els de l’olivera comuna, pròpia de les màquies mediterrànies de terres càlides (Olea europaea var. sylvestris).

El fruit de l’ullastre, l’olivó, és una drupa verda que en madurar es torna negra. No és comestible ni serveix per a extreure’n oli.

També: olivera borda, revell, bordís

Etimologia

Del llatí oleastrum, variant d’oleaster, mateix significat.

Usos

 • Antany hi havia la creença que l’ullastre era un arbre que allunyava els dimonis; i amb garlandes d’ullastre coronaven els atletes vencedors que competien en els jocs d’Olímpia o olimpíades quan l’oracle de Delfos ho va ordenar, substituint els brancatges de pomer que fins aleshores s’atorgava com a premi per la victòria.

  Joan Pellicer, Costumari botànic 2 (Picanya: Edicions del Bullent, 2000), pàg. 103
 • «L’ullastre és una varietat d’arbre molt d’aquí. És un arbre mig arbust, que pot ser molt polit, tot i que, si no en tens cura, acaba tornant mesquí.» Ara anem amb cotxe i en Ponç em mostra el país, i assenyala aquí i allà, abans no ens aturem davant la porta d’entrada al seu paradís terrenal i particular. Una ràpida immersió en el bell català de Menorca ens permetrà aclarir que polit, per als d’aquesta illa, és la manera que tenim nosaltres de dir bonic; i que mesquí és dolent.

  Jordi Llavina entrevista Ponç Pons: «Sóc fet de la matèria de què és feta aquesta illa», dins Cròniques rurals (Barcelona: Barcino, 2011), pàg. 45

Tema de la setmana

Diu la dita que els arbres no ens deixen veure el bosc… però de vegades també passa que el bosc no ens deixa veure els arbres que el componen. Aquests dies veurem alguns noms d’arbres, que sovint van bé per no haver de recórrer sempre al genèric arbre.

Enllaços

Temes i etiquetes

6 comentaris a “ullastre”

 1. Esteve Grau

  Sembla clar i comú en la toponímia estudiada i fixada que tant UllAstret com UllAstrell són derivats d’ULLASTRE, i que la forma amb “e” no té gaire fonament.
  De quin “ull estret parlaríem” si la grafia fos la que proposa en Tixador?
  Això recorda altres etimologies extravagants de topònims, com la d’Alella, que en l’escut del municipi presenta una ala petita, o el de Manacor, que té una mà i un cor. Coses purament imaginatives, i més que en trobaríem sense esforç-

  Respon
 2. Rubén Martí — Menorca

  Hola bones. Cercava informació sobre l’ullastre i m’ha agradat trobar aquesta pàgina. Però vull fer un petit incís, que per jo és una errada.
  L’olivó de l’ullastre ningú diu que no sigui bò per menjar. De fet, hi ha gent que encara aprofita aquest fruit. Inclús s’ha rallat de fer-ne oli….

  Respon
  • Alfred Comín — Barcelona

   Dieu: “El fruit de l’ullastre, l’olivó, és una drupa verda que en madurar es torna negra. No és comestible ni serveix per a extreure’n oli.”
   Crec que això és una errada. Nosaltres en fem conserves i ens les mengem.

   Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

alliolialzina