allioli m

Definició

Salsa composta amb alls pelats i finament picats en el morter, afegint-hi oli i debatent-ho tot fins que en resulta una emulsió.

«La base essencial de l’allioli són grans d’all ben picats i remenats amb oli que s’hi tira de poc en poc fins a formar una mescla espessa i homogènia, de color groc; però a moltes comarques hi afigen algun altre ingredient que acaba de fer més gustosa la salsa: hi ha qui hi posa taronja agra i un poc de sal (Llofriu); a altres bandes hi posen codony cuit (Ribera del Sió); a altres regions hi posen rovell d’ou (Tortosa, Maestrat, Cast., Val.); a qualque lloc hi posen tomàtiga torrada i sal (Ciutadella)» (Diccionari català-valencià-balear).

Etimologia

D’all, del llatí alium, mateix significat, i oli, del llatí oleum, mot afí al grec élaiwon [έλαιϝον], íd.

Usos

 • De l’all i de l’allioli
  menda es declara devot.
  L’allioli que més m’agrada:
  de codony, gust de tardor.

  Celdoni Fonoll, «All», dins Herbes amigues (Barcelona: Pòrtic, 2009), pàg. 89
 • La cosa comença més o menys així: una nena va pel camí amb una cullera sopera a la mà, que s’endevina que és plena. Altres nens van i vénen per aquell camí amb culleres soperes a la mà i aquella nena potser els compta, jo ho hauria fet, sempre compto les coses. Són set, i ella, que en fa vuit. Els que vénen ja porten la cullera plena, i és plena d’allioli. Els que hi van, encara la porten buida. Vol l’explicació? És diumenge i en aquell poble els diumenges tothom fa carn a la brasa. Els nens van a casa d’una dona que sap fer allioli del de veritat, que és sense ou. No hi posa ou, només all i oli. Amb la mà de morter. Els grans envien els petits a comprar-li la cullerada d’allioli perquè a partir de la cullerada, a casa, podran lligar el propi allioli, afegint-hi més oli i remenant.

  Empar Moliner, La col·laboradora (Barcelona: Columna, 2012)

Tema de la setmana

Mots oliosos

Enllaços

Temes i etiquetes

6 comentaris a “allioli”

 1. Josep Bataller Vila — Fornells de la Selva

  Jo el faig tal com diu la definició. Però hi falta un petit secret: quan tinc els alls ben aixafats al morter hi tiro un parell de gotes de llimona o de vinagre. Un àcid sempre ajuda una base a lligar. No se’m talla mai.

  Respon
 2. Celdoni Fonoll — Calaf, Anoia Web

  Gràcies per citar uns versos meus sobre l’all i l’allioli, però els versos que vaig escriure al llibre Herbes amigues fan així:

  ALL
  (All i allioli)

  De l’all i de l’alioli
  menda es declara devot.

  L’aioli que més m’agrada:
  de codony, gust de tardor.

  Allioli, alioli i aioli són mots catalans.

  Sigui com sigui, felicitats per la bona feina que feu!

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

una bassa d’oliullastre