Com bé dieu, esbotifarrar ve de botifarra.
El fenomen d’esbotifarrar es produeix quan es bull la botifarra blanca i la negra en la matança del porc i, durant el procés de cuita dins d’una caldera plena d’aigua, es trenca el budell o embolcall.
És a dir, quan el qui omple el budell (d’això en sóc experta) no té en compte els diferents tipus de carn i l’objectiu final (si secallona, si llangonissa, si blanca, si negra, si botifarra de la llengua…), pot passar que no deixi el budell en un toc de compactació desitjable.
Si quan s’omple el budell de la carn de la botifarra blanca o negra aquest queda massa atapeït, en bullir les botifarres s’obre el budell, normalment per la part que ha quedat més prima o rascada en fer la budellada, i surt part de la carn, o sigui, s’esbotifarra la botifarra.
Àngela Bosch Serra (Pla d’Urgell)
Torneu a esbotifarrar

Comentaris recents
vetlla
Els valencians, a la major part del territori, en ...
espolsar
Espolsar també és l'acció de sacsejar rítmicam...
de cos present
"Els records.Les lamentacions són inútils." Eno...
mineta
A Pego enceníem una palometa per Tots Sants... a ...
com qui no vol la cosa
Talent en el sentit de 'gana, apetit': https://...