utopia f

Definició

1  Concepció imaginària d’un govern o una societat ideals.
2  Concepció d’un ideal irrealitzable.

Etimologia

Mot creat per l’humanista anglès Thomas More (1477-1535) com a títol de la seva obra De Nova Insula Utopia, compost a partir del grec , ‘no’, i tópos, ‘lloc’.

Usos

  • Una utopia, justament, és allò que no es fa realitat enlloc. I per tant cal resignar-se a la seua irrealitat. O més ben dit, cal constatar-la i a partir d’ací actuar en conseqüència, és a dir, viure… i mirar de fer, o ajudar a fer, allò que que es pot fer.

    Joan F. Mira, «Sobre Joan Fuster, el país i la política», introducció a Joan Fuster, Un país sense política (Alzira: Bromera, 1995), pàg. 12
  • També és molt antiga la producció de fantasies utòpiques, de mil·lenarismes, de faules que pinten societats idíl·liques on els llops prenen el sol amablement amb els corders i tots plegats pasturen herba tendra abundant i gratuïta. Quan es combinen unes coses i altres, la demagògia i la bêtise, la fantasia utòpica i la ignorància, els resultats poden ser espectaculars.

    Joan F. Mira, «Ni estat ni empresa» (El Temps, 27 de gener del 2009)

Tema de la setmana

Mots amb certificat de naixement. 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

falansteriquark