falansteri m

Definició

1  Habitacle d’una falange en el sistema polític i econòmic de Fourier. Una falange era una unitat laboral integrada per cent famílies.

2  Allotjament d’una associació de persones.

Etimologia

Del francès phalanstère, mot creat pel sociòleg francès Charles Fourier (1772-1837) com a derivat de phalan[ge], ‘falange, reagrupament’, i [mona]stère, ‘monestir’.

Usos

  • És l’antisemitisme europeu, des del cas Dreyfus fins a Hitler, el que crea l’Estat d’Israel, li dóna la legitimació, li proporciona la massa crítica de jueus capaç de crear-lo. Sense el corrent antisemitista, el sionisme hauria estat una més de les ideologies utòpiques gestades al llarg del segle XIX, com ara Icària, o els falansteris, o tantes altres idees estrafolàries que hi va haver.

    Joan B. Culla entrevistat per Laia Martín: «Amb claredat i rigor, dient cada cosa pel seu nom» (Escola Catalana, núm. 424, novembre 2005)

Tema de la setmana

Mots amb certificat de naixement.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

avióutopia