troica f

Definició

Grup de tres persones que, de fet, governen un estat, o dirigeixen una organització o un organisme. Per extensió, tríada o grup de tres.

Recentment, en els mitjans de comunicació, la troica (o troika) fa referència a l’organisme de control informal constituït per representants de la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional.

Etimologia

Del rus troika [тройка], ‘grup de tres’, de tri [три], ‘tres’. Originalment es refereix a un grup de tres cavalls, els que es posaven per estirar els trineus o altres vehicles. De fet, l’únic sentit que el DIEC recull d’aquest mot és ‘vehicle rus tirat per tres cavalls de front’.

Usos

  • No t’agradaria venir (amb el teu Gerard, és clar) aquí, amb mi? Pensa que, amb Nova York i Buenos Aires, París forma la troica de ciutats on regnen els psicoanalistes. Tu em podràs dir que a Barcelona hi ha el seny, i jo et contestaré que el seny ha matat més gent que no el tabac. I encara que el seny es vesteixi de progre, continuarà sent l’enemic d’aquells que no s’hi conformen.

    Jordi Mata, Amors maleïts (Alzira: Bromera, 1997), pàg. 109
  • Benvolguts senyors de la troica (Comissió Europea, FMI i BCE), finalment s’ha decidit intervenir la banca espanyola. Ja era hora. Diuen que vostès supervisaran l’operació. Me n’alegro. Qualsevol intervenció d’Occident sobre terres hispanes sempre ha estat positiva —fins i tot Napoleó ens va deixar el dret mercantil—. Voldria, però, prevenir-los d’algunes aparences que els poden portar a engany. Creguin-me, tot el territori de més avall dels Pirineus està farcit de xoriços, i penso que valdrà més que vinguin preparats.

    Xavier Roig, «Socors!» (Ara, 15 de juny del 2012)

Tema de la setmana

Entre els mots tresats de la setmana passada ens vam descuidar d’afegir-hi troica, segurament avui més estès que no pas terna o triumvirat. Encetem amb aquest mot una tongada de manlleus del rus, sense cap ànim de fer-ne lectures polítiques o d’actualitat. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

trinitari -àriamugic