trinitari -ària adj

Definició

Relatiu o pertanyent a la Trinitat o a l’orde de la Trinitat; per extensió, relatiu a una trinitat o tríada (grup de tres persones o coses estretament unides).

Etimologia

Del baix llatí eclesiàstic trinitarius, mateix significat, de trinitas, -atis, ‘trinitat’, del llatí trinus, ‘de tres, triple’; la formació del nom abstracte trinitas a partir de trinus és anàloga a la derivació unus, ‘un’ > unitas, ‘unitat’.

Usos

  • [Ramon Godó] s’empescà —per poder manar, en realitat, ell sol— la famosa direcció trinitària, que semblaria un pur acudit de boig si no fos una refinada combinació d’una sornegueria plena d’astúcia. La taula triangular, única al món, on a La Vanguardia de la gran època s’asseien tres directors, que ningú no hauria pogut dir on tenia, geomètricament, el capçal i els peus, fou invenció del primer comte. Els tres directors, naturalment, com que no s’entenien, s’anul·laven i mentrestant l’amo els dictava la llei i deia l’última paraula.

    , «El senyor Godó i La Vanguardia» (1961), dins Homenots. Quarta sèrie (Barcelona: Destino, 1975), pàg. 292
  • Molts anys després, quan vaig ésser nomenat director únic de La Vanguardia [1933], aquella taula trinitària i única al món va desaparèixer. Em sap greu de tenir-ne involuntàriament la culpa. Ignoro si encara la guarden en algun recambró de mals endreços o va ser venuda i potser estellada i tot. El cert és que era el símbol de tota una època del periodisme barceloní i mereixia de sobres ser conservada en algun museu de la ciutat, com, per exemple, el de la Virreina.

    Gaziel Història de “La Vanguardia” (Barcelona: Empúries, 1994 [ed. or. París, 1971]), pàg. 80

Tema de la setmana

Mots amb 3… per commemorar els 3.333 mots enviats! 

Enllaços

L'escreix

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

triumvirattroica