mugic m

Definició

Pagès rus. Aquest mot va passar a les llengües occidentals amb la literatura russa del segle XIX; el terme denota un cert grau de pobresa, ja que la majoria de mugics eren serfs abans de les reformes agrícoles del 1861.

Etimologia

Del rus mugik [мужик], mateix significat, de muzh [муж], ‘marit’. ‘Home’ (muzhtxina [мужчина]) també prové d’aquesta mateixa arrel.

Usos

  • Du un abric nou, com el que seu avi sempre deia que es volia comprar, i unes botes una mica grans, enfangades fins al turmell. El fusell, el porta penjat a l’esquena, la corretja li creua el pit. Va a poc a poc perquè està afeblit, fa dos dies que camina i no ha menjat res de res des d’ahir al matí, aquests maleïts mugics no li han volgut donar res més que un bocí de pa sec, i això que els ha dit que ha triomfat la revolució:
       —Que ha triomfat la revolució…! Doncs apa, on teniu els carros plens de menjar i de roba? I l’electricitat? On és l’electricitat? —li han dit les dones del poble que acaba de travessar mentre li tiraven grapats de fang per fer-lo fugir.

    Francesc Serés, «El camí rus», dins Contes russos (Barcelona: Quaderns Crema, 2009), pàg. 156
  • El que no es diu és com si no existira. En constituir-se en tema del gran art, la misèria va començar a existir; es va fer més visible i començà a ocupar un lloc rellevant en l’experiència cultural dels qui no la patien, per a vergonya dels qui la provocaven i que, fins aleshores, havien trobat molt fàcil desviar-ne la vista.
       Al costat dels bonhomiosos mugics tolstoians, la imatge conscienciosament repulsiva de les masses obreres que pinta Zola sembla forçada i inhumana. Però és Zola, i els escriptors com ell, qui resulta de veres revulsiu. La protesta contra la iniquitat social utilitzarà les seues visions, no les de Tolstoi.

    Enric Sòria, «Vicissituds del ‘realisme’», dins L’espill de Janus. Notes sobre literatura catalana (Barcelona: Proa, 2000), pàg. 37

Tema de la setmana

Manlleus del rus

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

troicavodka