terna f

Definició

1  Llista de tres persones proposades perquè es designi la que, entre elles, haurà d’exercir un càrrec.

Van presentar a l’alcalde una terna de candidats per substituir l’algutzir, que s’havia jubilat.

2  Conjunt de tres elements.

Etimologia

Del llatí ternus, -a, -um, ‘triple; tres cada u’.

Usos

  • Els electors, davant una situació de blocatge, solen triar l’opció menys dolenta. És el mateix que passa en els processos en què s’ofereixen ternes de candidats per a ocupar una plaça, com ara als tribunals de justícia: si hi ha dos candidats bons i un tercer que no ho és tant, però el tribunal no es posa d’acord sobre quin dels dos primers escollir, de vegades es decanta pel menys bo.

    Antonio Alaminos entrevistat per Víctor Maceda: «L’errada d’insinuar un tripartit afavoreix UPyD» (El Temps, 7 de gener del 2014)
  • [Lluís Martínez] Sistach té força per continuar i està còmode al càrrec. Però l’edat fa possible la seva substitució i hi ha una terna de candidats que semblen partir amb més possibilitats. Hi figura Sebastià Taltavull, menorquí i bisbe auxiliar de Barcelona, un home que coneix la diòcesi a fons i que assumeix el discurs que propugna el Papa. També Jaume Pujol, arquebisbe de Tarragona, tot i que la seva pertinença a l’Opus Dei podria ser un obstacle.

    Joan Manuel Serrat, Joan Serra, «El relleu de Sistach: un perfil que no s’oposi al ‘procés’» (Ara, 1 de febrer del 2014)

Tema de la setmana

Mots amb 3

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

tridenttrigemin -èmina