riure per sota el nas

Definició

Riure discretament, dissimulant; alegrar-se d’alguna cosa sense deixar-ho veure.

En veure’ls tan enfadats, ell reia per sota el nas; ho havia fet precisament perquè s’empipessin.

A banda de riure’s per baix (o per davall) del nas, en valencià també s’usen, amb el mateix sentit, riure’s per davall del bigot, riure’s a barra catxa i riatxar-se.

Etimologia de sota

Del llatí vulgar subta, variant del clàssic subtus, mateix significat (origen de la variant en català antic sots), segons el model del llatí infra i d’altres duplicats llatins com super/supra, inter/intra, circum/circa, foris/foras.

Usos

 • La vigília de Reis, amb tot el cerimonial de les sabates de cada u vora el plat buit, les patates i l’aigua per als camells, el xampany i les tres copes per als Senyors Reis… L’endemà al matí, els pares venien a despertar-nos, i, invariablement, el pare, esforçant-se perquè no se li escapés el riure per sota el nas, posava cara de circumstàncies i ens aconsellava que ens preparéssim per al pitjor, perquè havia donat una ullada al despatx i li havia semblat que tot eren papers i més papers… Ho sabíem de cada any, que era una broma, però ho deia amb tanta convicció que cada any sentíem un moment l’esgarrifança del dubte.

  Ramon Folch i Camarasa, Bon dia, pare! (Barcelona: Laia, 1980 [1968]), pàg. 137
 • En Llaneras va mirar de trobar el to més convincent possible.
     —En el futur seran possibles els viatges pel temps. El govern català del 2015 m’ha enviat per alliberar-lo de la mort.
     En Companys reia per sota el nas, mentre es servia una copa de conyac.
     —Ja és trist, que l’únic que vingui a salvar-me estigui tocat del bolet.

  Toni Soler, L’última carta de Companys (Barcelona: Columna, 2009)

Tema de la setmana

Si fa un parell de setmanes ensumàvem els mots i la setmana passada ens faltaven ulls per veure’ls, aquesta continuarem amb un sentit, però una mica diferent: el de l’humor, que de tant en tant bé va riure una estona, ni que sigui per sota el nas. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

un ull de la cararialla