ret m

Definició

Bossa de malla que es posa al cap per retenir els cabells.

El ret recull els cabells i cobreix d’una manera flonja la meitat posterior del cap.

També pot tenir el sentit de ‘xarxa’ (de pescar, en una pista de tennis, etc.).

Etimologia

Del llatí rete, ‘xarxa’. Més informació aquí.

Usos

  • Aleshores, quan tot just feia un any i mig que hi treballava d’aprenent, per no se sap quina mena de complot genètic, en Conrad Manley va començar a perdre cabells. […] Tot i els esforços d’en Conrad per amagar aquella calamitat, la zona devastada va continuar creixent. Una poció comprada en un apotecari del carrer Unió, d’un color groc fecal i amb tuf de claveguera, li va concedir, sorprenentment, tres setmanes d’esperança i una col·lecció de malsons pestilents: s’havia d’empastifar el cap amb el remei abans d’anar a dormir i cobrir-se la closca amb un ret. Passada la treva, però, els seus cabells semblaven encara més espantats i se suïcidaven en massa.

    Jordi PuntíMaletes perdudes (Barcelona: Empúries, 2009), pàg. 261
  • A mi, la tia Laieta m’era profundament simpàtica i m’hi prenia certes llibertats, com per exemple pujar-li a la falda i desorganitzar-li i fins i tot espatllar-li la redecilla que es posava damunt dels cabells perquè no se li esborifessin i es mantinguessin sempre correctes. La redecilla, com el seu nom indica, era un ret, construït amb pèls finíssims, que les pentinadores venien a un ull de la cara, i que l’any mil nou-cents només duien senyores de certa edat i encara les molt tocades i posades. Després, llavors de la guerra russo-japonesa de l’any 1906, es varen acabar les redecillas i només s’usà el ret de malla en les sarsueles i en les comèdies catalanes d’època.

    Josep M. de Sagarra, Memòries (1954)

Tema de la setmana

Hi ha plantes i animals en perill d’extinció. Hi ha llengües en perill d’extinció. I també hi ha objectes o estris que estan a punt d’extingir-se, si és que no han desaparegut ja fa temps. Aquesta setmana veurem alguns d’aquests objectes, abans que s’esvaeixin del tot i passin a formar part dels mots que als diccionaris veiem precedits de les abreviacions «ant.» (antigament) o «obs.» (obsolet).

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

enredairecarnera