pany de paret m

Definició

Porció de paret més o menys extensa i llisa; ample d’una paret llisa, d’una paret entre columnes, pilastres o obertures.

El quadre de Fortuny cobria tot un pany de paret de la sala.

També: pany

En aquest pany, hi podem posar l’armari, el mirall i una prestatgeria.

Etimologia

Del llatí pannus, ‘extensió de tela o drap; drap, parrac‘, d’on passà a designar la superfície d’alguna altra cosa: un pany de paret, el pany d’una porta, que es tractava d’una làmina de metall aplicada a un portal amb la tanca i la clau.

Usos

  • Almenys això s’ho podria endur. Era seu. Va treure el cap a l’habitació de la canalla. Allà, tret d’un armari de paret, també tot era seu. Va passar de llarg pel davant de la de la mare. El menjador li donaria més feina. La taula, les cadires i el bufet eren de casa, de tota la vida, però les dues butaques, la llibreria que ocupava tot un pany de paret, la tauleta amb la ràdio; ai, senyor, la ràdio; tot això, ho haurien de deixar; era de l’amo.

    , Olor de colònia (Barcelona: Edicions de 1984, 2009), pàg. 32
  • A la nit, escolta el tic-tac del despertador que va destruint el temps, com una rata que rosega un os o un corc que es menja la fusta. Cada tic és un cop de maça que esberla la roca del seu passat, cada tac un cop que la fa caure a trossos, igual que els panys de paret d’una casa que enderroquen.

    El jardí sense temps (Barcelona: Quaderns Crema, 2004), pàg. 97

Tema de la setmana

Mots relacionats amb l’arquitectura i la construcció

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

maóenvà