panerola f

Definició

Escarabat de cuina.

També: panderola

Etimologia

De panderola, derivat del llatí pandus, ‘corbat, arquejat, bombat’.

Usos

  • El començ de falles m’ha agafat encara a ciutat, preparant les maletes. Descomptada l’abusiva ocupació de l’espai públic per part dels incombustibles fallers amb enormes tendes de campanya per a festes privades, l’espasmòdica mania dels petardets, la conversió de la ciutat en una immensa xurreria madrilenya, i un encara massa llarg etcètera, m’ha semblat que enguany la cosa es presentava de manera més apaivagada, íntima i discreta, si aquests tres adjectius no són impossibles a València. A la il·lusió òptica o sentimental potser hi ha contribuït la indumentària que llueixen els fallers, d’anacrònics llauradors mudats (ara que ja no en queden), preferible en tot cas a aquells vestits negres, amb faixes excessives i solapes plenes de medalles i bunyols d’or que jo recordava i que feien d’una cercavila fallera una mena de processó de paneroles.

    Manel Rodríguez-Castelló, «De poble» (Levante, 19 de març del 2005)
  • Al jardí del darrere hi havia una paret escrostada amb l’arrebossat que saltava i, abans de saltar, feia panxes perquè per sota les paneroles treballaven a fer-se caus, i al peu d’aquella paret, coberta de rosers, els millors amb roses blanques, hi havia un cactus gegant.

    Mercè Rodoreda, El carrer de les Camèlies (Barcelona: Club Editor, 1966)

Tema de la setmana

Insectes, cuques i bestioles

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

llagastavoliol