no es pot repicar i anar a la processó

Definició

Significa que no es poden tenir al mateix temps tots els avantatges, ni es poden fer simultàniament dues coses incompatibles.

Usos

  • La cúria és l’aparell burocràtic romà que controla la institució Església, que ja fa molts anys —al segle IV, amb Constantí— va perdre la frescor i la claredat del seu objectiu —transmetre el missatge alliberador de Jesús—, en aparellar-se amb els poders del món. Ja ho diu el refrany: no es pot repicar i anar a la processó. Si és una institució amb territori propi i organització semblant a qualsevol altre Estat —encara que molt petit—, és difícil que tingui la llibertat imprescindible per oferir al món el missatge alliberador de l’Evangeli.

    Josep Martorell, «L’Església, una institució impossible?» (Avui, 3 de maig del 2005)
  • Governen les esquerres a Barcelona des de sempre, i ara arreu, i tanmateix Espanya és el país on el totxo campa amb més alegria, ningú no vol fer una llei transparent de finançament dels partits, i les polítiques de vivenda social són un pur decorat. Vol lluitar contra els especuladors? Doncs que deixi de parlar com una okupa de cap de setmana, i faci les lleis pertinents. Ho diu la dita: no es pot ser a missa i repicar campanes. I la [Imma] Mayol fa molt que està a l’altar del poder, de manera que seria hora que deixés de fer veure que és una infiltrada de l’oposició.

    Pilar Rahola, «Divina ‘pijo-progressista’» (Avui, 25 de gener del 2007)

Tema de la setmana

Refranys

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

sempre han tingut bec les oquessi vols ben parlar, aprèn de callar