si vols ben parlar, aprèn de callar

Definició

Consell que s’explica tot sol, com altres refranys de sentit semblant: «Per a saber parlar, s’ha de saber callar»; «Molts sabrien de parlar si aprenguessin de callar»; «Qui no sap callar, no sap parlar»; «Temps de callar i temps de parlar»: vol dir que cada cosa vol el seu temps apropiat.

Etimologia

parlar — Del llatí vulgar parabolari, ‘fer comparacions; contar historietes’, derivat de parabola, ‘comparació; al·legoria’.

Usos

  • Tenc records de quan era petit que la meva padrina, na Francisca Tascona de Felanitx, sempre me deia que fos prudent. «Si qualcú te diu: això no ho diguis, tu no ho has de dir. Ni tan sols a la persona en qui més confiïs, perquè si t’han dit que no obris la boca, és això: no la pots obrir», em deia. «I recorda bé», prosseguia la meva àvia, «secret de dos és perillós i secret de tres no val res». Això em va quedar tan gravat a la memòria que sempre ho he relacionat amb aquest refrany: si vols ben parlar, aprèn de callar. Perquè la base de tot plegat és la prudència.

    Els refranys i les frases fetes de ‘Parlant en plata’ (Mallorca: Moll, 2006)

Tema de la setmana

Refranys (avui, rebaixes: dos pel preu d’un)

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

no es pot repicar i anar a la processóDéu ens guard d'un ja està fet