mentrimentres adv

Definició

Sembla una paraula de conte infantil, o d’embarbussament per a canalla. Però no: mentrimentres és un adverbi en ús al País Valencià que vol dir mentrestant i mentre, i que està format, sí senyor, per allò que sembla: per la combinació dels dos mots. De vegades la llengua també té juguera.

Jordi Palou i Pau Vidal, El llibre del Paraulògic (Barcelona: Ara Llibres, 2022), pàg. 160

Usos

  • Allí, quatre algutzirs, cinc cavallers i tots els servents de la casa, amb un nombre de quaranta persones, s’enfrontaren al poble baix. Jo em trobava, quasi sense voler-ho, entre aquella host que escometia contra els senyors perquè, per a un morisc, era la millor manera de passar desapercebut. Entretant, Diego Hurtado de Mendoza foradava el barandat, i tot seguit, ell, la seua família i les criades, fugien per les teulades veïnes fins posar-se a segur en casa del senyor de Navarrés, prop del Portal de Valldigna. Mentrimentres, tots els clergues de València anaven indagant on podrien trobar Guillem Sorolla, perquè ningú no l’havia vist; ni difunt ni ple de vida.

    Josep Lozano, Crim de Germania (València: Tres i Quatre, 1984; reeditat per Bromera el 2005), pàg. 203

Tema de la setmana

Aquesta és l’última setmana en què enviem mots abans de tancar per vacances fins al setembre (bé, RodaMots no tanca; el que fa una pausa és la tramesa dels missatges diaris). Els que veurem els hem tret d’El llibre del Paraulògic (Ara Llibres, 2022), per als qui no en tenen prou amb el joc diari i en volen més (molts més), o també per a aquells a qui els fa mandra passar tanta estona davant les pantalles i s’estimen més la cosa aquella del boli i el paper. Ara i adés en aquest llibre trobem una sèrie d’epígrafs titulats «Coses del DIEC» amb què aprenem noves paraules. Aquesta setmana en veurem unes quantes. Ah, i a més sortejarem cinc exemplars del llibre si guanyeu el concurs diari del tuti fantasma! (més informació al primer enllaç).

El tuti fantasma d’avui és sobreüll. Qui s’anima a definir-lo?

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

gentadaaveria