mant -a adj

Definició

1  [usat generalment en singular amb la significació plural]  Molt, en gran nombre.

Trobem mant tractat que estudia aquesta greu malaltia.

El soroll es repetí manta vegades durant la nit.

2  a manta  (loc adv)  En abundància.

Enguany n’hi ha a manta, de pomes.

En té a manta, de diners.

Etimologia

D’origen incert, podria tractar-se d’una base cèltica manti, ‘gran nombre, gran quantitat’, o bé del resultat d’un encreuament entre els llatins tanti, ‘tants’, i tam magni, ‘tan grans’, que hauria donat tamanti.

Usos

 • Trucà manta vegades. A la fi l’obriren, una minyona de cabells vermells que no hi era el dia que hi feren la visita en què es prometeren.

  Isabel-Clara Simó, Júlia (Barcelona: La Magrana, 1983), pàg. 108

Temes i etiquetes

2 comentaris a “mant -a”

 1. Joan Manel Claveria — Tarragona

  Anava a fer servir aquest adjectiu, mant-manta, i he dubtat si el substantiu ha d’anar en singular o en plural. He trobat que al Rodamots el teniu catalogat, però -oh, sorpresa!- els dos exemples que oferiu són una mica contradictoris: l’un és en singular (“mant tractat”) i l’altre en plural (“manta vegades”). No sé si pensar que el substantiu pot ser tant singular com plural o bé que es tracta d’una errada.

  D’altra banda potser a l’etimologia es podria fer esment del francès, que té un adjectiu que no s’ha perdut tant com el català; jo recordo haver sentit relativament sovint l’expressió “maintes fois” amb el sentit literal de moltes vegades.

  Si m’ho podeu aclarir, us ho agraeixo per endavant.

  Respon
  • Joan BOSCH — Elna (Rosselló)

   Benvolgut Joan Manel,

   Mant –a és un adjectiu i com tots els adjectius concorda en gènere i en nombre amb el nom que qualifica. Doncs, segons les regles gramaticals hem d’escriure: “mant home”, “manta dona”, “mants homes” i “mantes dones”.
   Etimològicament, és un adjectiu que té una significació plural és a dir que “mant home” significa “una colla d’homes” i “manta dona” significa “una colla de dones”. Ara, també es pot fer servir en plural. No hi ha cap contraindicació.
   Segons jo, na Isabel-Clara Simó hauria hagut d’escriure: «Trucà manta vegada» o bé «Trucà mantes vegades».

   Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

borrallabaltir