ginjoler m

Definició

ginjolerArbret caducifoli de la família de les ramnàcies, de branques en ziga-zaga, fulles ovades o oblongues, dentades i d’un verd lluent, flors petites groguenques, en glomèruls axil·lars, i fruit carnós, originari de l’Àsia central i cultivat pels seus fruits, els gínjols (Ziziphus jujuba).

Etimologia

De gínjol, del llatí vulgar zizŭlu o djinzŭlu, variants del llatí zizĭphum, i aquest, del grec zízyphon [ζίζυφον], mateix significat, amb influx de noms de plantes semblants, com grèvol (ll. vg. acrifŭlum) i ginebre (ll. vg. jinipĕrus).

Usos

 • Recentment, a Barcelona, la defensa d’un ginjoler afectat per un projecte urbanístic ha sotragat la consciència ciutadana, i les mobilitzacions han aconseguit que l’arbre fos salvaguardat, per damunt dels interessos especulatius. Un altre exemple emblemàtic és el de la reacció que va desencadenar el pla per talar el Pi d’en Xandri, a Sant Cugat del Vallès.

  Martí Boada, «Giono, sembrador de compromisos», epíleg a L’home que plantava arbres, de Jean Giono (Barcelona: Viena, 2008), pàg. 71
 • La tenora i el tible, instruments tradicionals de cobla, es construeixen amb el tronc del ginjoler. El lutier Pau Orriols, de Vilanova i la Geltrú, explica que es treballa amb arbres de més de 100 anys, el tronc es talla en quatre parts i la part del centre no s’utilitza. Un cop tallades, han de reposar un mínim de 10 anys.

  Carme Bosch i Cristina Bota, Guia del recol·lector. Remeis i usos de les nostres plantes i bolets (Barcelona: Viena, 2013)

Tema de la setmana

Noms d’arbres

Enllaços

Temes i etiquetes

5 comentaris a “ginjoler”

 1. jordi — pla de bages

  És interessant que la medicina tradicional xinesa utilitzi pols de gínjols assecats per a tractar els estats depressius, i aquí tenim l’expressió: Més content que un gínjol.

  Respon
 2. Joan Moles — Salt (Gironès)

  Només dos mots per donar-vos les gràcies pel mot d’avui: ginjoler.
  I especialment per l’enllaç a L’home que plantava arbres, un llibre que estimo molt i que he llegit manta vegades en diverses llengües i regalat algunes altres.
  Qui fos com Elzéar Bouffier… per a mi, no és una mala vida. Gràcies.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

desmaieixerit com un pèsol