espigolalles f pl

Definició

Espigues que resten al camp un cop feta la sega del cereal.

Els espigoladors arrepleguen les espigolalles.

Al llibre Levític (23,22) de la Bíblia podem llegir: «Quan segareu la vostra terra, no arribareu a segar fins a la partió del vostre camp, ni aplegareu les espigolalles: deixeu-ho per als pobres i els immigrants».

També: espigoladures

Etimologia

D’espigolar, d’espiga, del llatí spīca, mateix significat. Més mots de la mateixa família són espígol, espigam ‘multitud d’espigues’ i espigat. Vegeu també el refrany Qui no pot segar, espigola.

Usos

  • L’eina del segador era la falç —la corbella, a terres valencianes—, de fil llis, com testimonien les troballes fetes al poblat medieval de l’Esquerda, o dentat […]. El segador —o la segadora, com devia ser bastant freqüent a la llum de les representacions iconogràfiques— anava tallant les espigues a cop de falç, i el lligador les lligava en garbes i les apilava als marges perquè s’anessin secant. Aquelles espigolalles que quedaven pels camps eren recollides per les dones i els nens, que hi anaven a espigolar després de la sega.

    Antoni Furió, «L’utillatge i les tècniques», dins Història agrària dels Països Catalans, volum 2 (Edat mitjana), a cura d’Emili Giralt i Raventós i Josep M. Salrach (Barcelona: Fundació Catalana per a la Recerca, 2004), pàg. 338

Tema de la setmana

Mots plurals (no tenen singular)

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

aforesfarinetes